Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakbedekking plat dak: mogelijkheden & prijs

Een goede dakbedekking is essentieel om lekken in je dak te voorkomen. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden voor de dakbedekking van een plat dak, hun voor- en nadelen en de prijzen per m2.

 

Dakbedekking plat dak kiezen

Als je een nieuw plat dak plaatst of gewoon de bedekking van je plat dak wil vernieuwen, kan je kiezen uit verschillende materialen. Hier vind je alvast vier mogelijkheden voor het bedekken van platte daken:

 

epdm dakbedekking plat dak 1) EPDM voor plat dak

EPDM is vooral door zijn lange levensduur een populair materiaal voor het bedekken van platte daken. Het dak blijft bovendien ook beloopbaar en dankzij de elastische eigenschappen van het materiaal zal het niet snel scheuren.

EPDM vraagt nauwelijks onderhoud en eventuele beschadigingen zijn vrij makkelijk te herstellen. Aangezien het meestal gewoon over de bestaande dakbedekking kan geplaatst worden, kan de plaatsing vlot en snel verlopen.

Gemiddelde prijs voor plaatsing door dakdekker: 60 à 80 euro per m2
Lees hier meer over EPDM dakbedekking.

 

plat dak roofing 2) Bitumen

Bitumen (ook bekend als roofing) is ook een mogelijke dakbedekking voor platte daken. Dit materiaal wordt meestal met behulp van een brander aangebracht. Op die manier vormt het een dichte afdekking.

Het grote voordeel in vergelijking met EPDM is dat roofing goedkoper is. EPDM heeft echter een langere levensduur, is makkelijker te plaatsen en er is veel minder risico op beschadiging. Bij het kiezen van een dakbedekking voor een plat dak krijgt EPDM tegenwoordig dan ook vaak de voorkeur op roofing.

Gemiddelde prijs voor plaatsing door dakdekker: 40 à 60 euro per m2
Lees hier meer over bitumen.

 

plat groendak 3) Groendak als bedekking voor een plat dak

Een groendak is een originele dakbedekking. Hierbij wordt het dak bedekt met allerlei planten, grassen, kruiden en andere vegetatie. Dit zorgt niet alleen voor een mooie look, maar deze vegetatielaag biedt ook een extra bescherming tegen de weersomstandigheden.

Het is wel moeilijker om lekken vast te stellen bij dit type dak en er moet ook een onderlaag voorzien worden, bijvoorbeeld uit EPDM. De dakconstructie moet ook voldoende stevig zijn om het extra gewicht van het groendak aan te kunnen.

Prijs: vanaf ongeveer 40 à 200 euro/m2, afhankelijk van het type groendak Lees hier meer over de soorten groendaken.

 

dakbedekking plat dak prijs 4) PVC

Ook PVC is een kunststof die kan gebruikt worden als dakbedekking voor een plat dak. Het wordt op het dak gelijmd of met behulp van warme lucht aangebracht. Deze dakbedekking gaat wel minder lang mee dan EPDM.

Een groot nadeel van PVC is dat het na enkele jaren al sterk kan verzwakken. Dit verhoogt het risico op scheuren, met alle kwalijke gevolgen van dien. Daarnaast zouden de zogenaamde weekmakers, die de flexibiliteit van het materiaal moeten verbeteren, slecht zijn voor de gezondheid. Daarom wordt dit materiaal eerder afgeraden.

Gemiddelde prijs voor plaatsing door dakdekker: 50 à 70 euro per m2
Lees hier meer over PVC dakbedekking.

 

Wil je een dakbedekking laten plaatsen op een nieuw plat dak of de bestaande dakbedekking vervangen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele dakdekkers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Factoren die de prijs per m2 van de dakbedekking bepalen

De genoemde prijzen zijn richtprijzen voor de plaatsing door een dakdekker. Hoeveel de kosten voor een nieuwe dakbedekking voor je plat dak precies zullen bedragen, hangt echter af van verschillende factoren. Hou er rekening mee dat volgende aspecten een flinke impact zullen hebben op het bepalen van de kosten:

  • Kan de nieuwe dakbedekking meteen bovenop de oude geplaatst worden of moet de oude laag eerst verwijderd worden? Het verwijderen van de oude laag kan erg arbeidsintensief zijn, wat ook in de prijs zal weerspiegeld worden.
  • Als je je dakbedekking vernieuwt of een nieuw dak plaatst, kan je meteen ook dakisolatie laten plaatsen. Dit zal een extra investering vragen, maar op termijn kan je er flink wat energie en geld mee besparen.
  • Bij moeilijk te bereiken daken kan het nodig zijn om stellingen te voorzien, wat opnieuw extra kosten met zich meebrengt.
  • De algemene moeilijkheidsgraad van de dakwerken heeft ook een invloed op de prijsberekening.

 

Om een goede prijs op maat van jouw project te bekomen vraag je best offertes aan bij verschillende dakdekkers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en advies inwinnen over de meest geschikte bedekking voor jouw dak. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers