Mijn-dakdekker.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Onderhoud rieten dak: info, werkwijze & prijs

Een rieten dak is de dakbedekking bij uitstek om een landelijke sfeer aan je woning te geven. Toch kunnen mos, algen, bladeren en ander vuil het uitzicht van je dak een deuk geven. Daarom is een regelmatig onderhoud nodig. Dit zal de uitstraling van je woning verbeteren én de levensduur van het dak verlengen. In dit artikel vind je info, tips en prijzen voor het onderhoud van een rieten dak.

Onderhoud rieten dak laten uitvoeren door een vakman? Klik hier om gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aan te vragen.

 

 

Levensduur rieten dak verlengen met goed onderhoud

Het onderhoud van een rieten dak is niet alleen uit esthetische overwegingen belangrijk, het zal ook de levensduur ervan verlengen. Na enige tijd zal er namelijk een algenlaag op het dak ontstaan. Deze verhindert dat het dak goed kan drogen. Het riet blijft dan te lang vochtig en zal zacht worden en dus minder goed bescherming bieden tegen de weersomstandigheden. Dit verschijnsel heet ‘verspochten’. Er kunnen zelfs barsten ontstaan in de dakbedekking, waardoor het regenwater erg diep kan doorsijpelen, met alle gevolgen van dien. Ook een moslaag kan de droogtijd van het riet verhogen.

Ten slotte kunnen ook bomen die te dicht bij het dak staan voor problemen zorgen. Ze houden namelijk zon en wind tegen en die helpen net bij het drogen van het dak. Ook regendruppels die van de bomen druppen kunnen een negatieve invloed hebben op de levensduur van een rieten dak omdat ze het dak langer vochtig houden.

 

onderhoud rieten dak

 

Algen- en mosbestrijding

Algen en mos geven een onaangename groene kleur zorgen aan een rieten dak en ze verhogen de droogtijd van het riet. Dit heeft slechte gevolgen voor de kwaliteit en bescherming van het dak. Tegen algen kan een algenbestrijdingsmiddel ingezet worden. Dit zal door de algen opgenomen worden en op die manier maakt het de celwanden van de algen kapot, waardoor ze uiteindelijk zullen afsterven.

Het ontmossen van een rieten dak gebeurt doorgaans manueel, eventueel met hulp van een drijfbord. Het ‘kammen’ van het dak houdt in dat men een dun laagje van het dak verwijdert, zodat de algen en het mos mee verwijderd worden. Er komt dan een mooie alg- en mosvrije laag riet te voorschijn.

 

 

Kosten onderhoud rieten dak

De prijs voor het onderhoud van een rieten dak hangt onder meer af van de dakoppervlakte, de hellingshoek van het dak en de hardnekkigheid van het mos, de algen en ander vuil op het dak. Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met het bedrijf dat het rieten dak heeft geplaatst. Dit kan voordeliger uitkomen, maar bekijk wel goed wat het contract allemaal inhoudt! Wil je je rieten dak laten onderhouden, dan kan je je verwachten aan een prijs tussen 700 en 1400 euro. Dit is een richtprijs voor een rieten dak met een gemiddelde oppervlakte.

 

 

 

Offertes voor een rieten dak ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers