Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakpannen met zonnepanelen

Wil je jouw dak met dakpannen van zonnepanelen voorzien om je eigen duurzame stroom te produceren? Dan heb je 2 mogelijkheden: ofwel kies je voor zonnepanelen die in de dakpannen ingebouwd zijn, ofwel kies je voor traditionele zonnepanelen die bovenop de dakpannen geplaatst worden. Wat zijn de mogelijkheden, kosten, voor- en nadelen, … van beide opties en wat is de beste keuze? Ontdek het hier.

Ga snel naar:
1. Geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen
2. Zonnepanelen op dakpannen
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

OPTIE 1: Geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen (zonnedakpannen)

zonnedakpannen

Voor wie geen fan is van het uitzicht van traditionele zonnepanelen die bovenop de dakpannen geplaatst worden, bieden zonnepannen of zonnedakpannen een goede oplossing. Hierbij is elke dakpan voorzien van een geïntegreerd zonnepaneel. De zonnepanelen zijn dus gewoon onderdeel van het dak waardoor ze minder opvallen.

 

Mogelijke uitvoeringen zonnedakpannen

Zonnedakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een overzicht van de mogelijkheden:

  1. Keramische zonnepannen

    Een zonnepaneel verwerken in een traditionele gegolfde keramische dakpan lijkt op het eerste gezicht een goed idee, maar blijkt in de praktijk toch minder goed te werken.

    De zonnepanelen die in de dakpannen verwerkt zitten, zijn zo klein dat ze samen slechts een beperkt deel van het dak bedekken. De gewelfde vorm van de dakpan zorgt bovendien voor schaduwen, wat de energie-opbrengst niet ten goede komt. Voor monumentale oplossingen kunnen deze keramische dakpannen met zonnecellen in sommige gevallen wel uitkomst bieden.

    Bekende merken: ZEPBV – Solar Constructions

  2. Zonneleien

    Leien daken lenen zich uitstekend voor zonnepanelen. De platte vorm van de lei sluit mooi aan bij de vlakke zonnepanelen waardoor deze haast niet meer opvallen. Er zijn verschillende systemen mogelijk, variërend van kleine panelen van 10 m² tot grote panelen van wel 40 m².

    De minimum vereiste dakhelling voor de plaatsing van zonnepanelen op een leien dak bedraagt 25°. Bij een kleinere dakhelling is het rendement te laag. De prijs van deze leien is wel vrij hoog in verhouding tot hun rendement.

    Bekende merken: Eternit (Solesia zonneleien) – Solar Century

  3. Sneldekpannen met zonnepanelen

    Bij dit type dakpan monteert men het zonnepaneel op de dakpan zelf. Omdat kleine zonnepaneeltjes niet rendabel zijn, worden hierbij de wat bredere sneldekpannen gebruikt om het zonnepaneel op te monteren. Ze zijn gemaakt van kunststof of van steencomposiet en kunnen op de bestaande panlatten gelegd worden (geen frame nodig).

    Elke afzonderlijke dakpan met zonnepaneel is voorzien van een kabel en een connector. Het vermogen van dit soort dakpannen bedraagt 35Wp – 55Wp per dakpan.

    Bekende merken: Synroof – Nelskamp

  4. Brede zonnepannen

    Dit zijn zonnepannen met dezelfde hoogte als een standaard dakpan, maar veel breder. De breedte komt ongeveer overeen met de breedte van 4 tot 8 standaard dakpannen. Brede zonnedakpannen kunnen gecombineerd worden met klei- en betonpannen en zijn makkelijk op de bestaande panlatten te bevestigen. Dit type panelen heeft een erg gunstige prijs.

    Bekende merken: Eternit (Solesia zonnepannen) – Stafier – Solar Century

  5. Indak zonnepanelen

    Bij een geïntegreerd daksysteem worden de zonnepanelen niet op een frame op de dakbedekking aangebracht maar liggen de panelen verzonken in het dak. De panelen moeten goed waterdicht afgewerkt worden om te voorkomen dat regenwater in de dakconstructie lekt.

    Dit in tegenstelling tot dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen die zonder extra bescherming op de panlatten kunnen worden gelegd. Indak zonnepanelen zijn meestal standaard zonnepanelen zoals die ook toegepast worden bij opbouwsystemen.

 

Zonnedakpannen prijs

Voor een dak met 500 zonnepannen (gelijkaardig aan een traditionele zonnepanelen installatie van 4.500 Wp), betaal je gemiddeld € 11.500 à 13.500 (incl. btw en plaatsing). Daarmee zijn ze, afhankelijk van het materiaal en type, zo’n 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen. Dat komt vooral door de complexere installatie. Bij dakpan zonnepanelen moet het bestaande dak volledig vervangen worden terwijl traditionele zonnepanelen gewoon op de bestaande dakpannen gemonteerd kunnen worden.

TIP: een installatie van 500 zonnepannen dekt een verbruik van gemiddeld 4.000 kWh (gezin van 4 personen). Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Voordelen & nadelen zonnedakpannen

Wat zijn de voor- en nadelen van geïntegreerde zonnepanelen? Een overzicht:

  • Esthetische oplossing: zonnepanelen op je dakpannen veranderen het uitzicht van je dak en worden door velen als minder mooi beschouwd. Geïntegreerde zonnepanelen vallen amper op en zijn daarom een geschikte esthetische oplossing wanneer je zelf stroom wilt opwekken zonder het uitzicht van je dak te veranderen.
  • Lichter dan zonnepanelen: zonnedakpannen wegen minder dan gewone zonnepanelen, waardoor de dakconstructie ook minder wordt belast.
  • Moeilijker te vervangen: een defect geïntegreerd zonnepaneel is moeilijker te vervangen dan een defect zonnepaneel op de dakpannen.
  • Duur: zonnedakpannen zijn 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen. Dit komt o.a. omdat je je volledige dak moet vervangen wanneer je zonnedakpannen laat plaatsen, terwijl gewone zonnepanelen bovenop je bestaande dakbedekking geplaatst worden.
  • Lagere opbrengst: zonnepannen hebben een lagere opbrengst dan traditionele zonnepanelen. Als je ook rekening houdt met de hogere aankoopprijs, hebben ze dus een langere terugverdientijd.

Zijn zonnedakpannen interessant voor mij?

Door de relatief lage opbrengst i.c.m. de hoge kostprijs, is het rendement van dakpannen met zonnecellen vrij laag en de terugverdientijd erg lang.

Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen zijn dus vooral een esthetische keuze en zijn bv. een goed alternatief voor beschermde panden waarbij traditionele zonnepanelen op het dak niet toegestaan zijn. Ook bij nieuwbouw of als je van plan bent je dakbedekking te vernieuwen, vallen zonnedakpannen te overwegen. In andere gevallen zijn zonnepanelen nog steeds het meest aangeraden.

Advies op maat van jouw situatie? Ontvang offertes van installateurs actief in jouw regio.

 

OPTIE 2: Zonnepanelen op de dakpannen (opbouwsysteem)

dakpannen met zonnepanelen

Je kan ook kiezen voor traditionele zonnepanelen die je bovenop je dakpannen plaatst. Of je ze nu op een plat of hellend dak plaatst, de zonnepanelen liggen niet rechtstreeks op de dakpannen. Eerst wordt een draagstructuur op het dak geplaatst, waarop de zonnepanelen vervolgens gemonteerd worden.

 

Mogelijke uitvoeringen zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Zwarte en blauwe zonnepanelen komen het meest voor. Doordat de verschillende zonnecellen op een paneel afgeronde hoeken hebben, zijn witte ruitjes tussen de cellen zichtbaar. Door te kiezen voor een egaal zonnepaneel, zie je de ruitjes niet meer. Standaard hebben zonnepanelen een aluminium frame. Wil je dat je zonnepanelen minder opvallen op een donker dak, dan kan je ook kiezen voor een zwart frame.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten zonnepanelen en hun eigenschappen:

  1. Monokristallijn zonnepanelen

    Dit type zonnepanelen is erg populair: ze zijn goed betaalbaar en hebben een hoog rendement. De zonnecellen in deze panelen zijn gemaakt van silicium, dat wordt gesmolten en gecontroleerd word afgekoeld. Hierdoor liggen de kristallen allemaal in dezelfde richting, waardoor ze meer energie kunnen opwekken per oppervlak. Monokristallijn zonnepanelen zijn dus ideaal om met weinig panelen een hoog rendement te halen.

  2. Glas-glas zonnepanelen

    Bij glas-glas zonnepanelen bestaat zowel de voorkant als de achterkant uit een glazen plaat, met daartussen de zonnecellen. Ze hebben een lange levensduur en een hoog rendement. Daardoor kiezen steeds meer consumenten voor dit type zonnepanelen, ondanks hun hogere prijs.

  3. Polykristallijn zonnepanelen

    De zonnecellen in dit type zonnepanelen zijn ook gemaakt van silicium dat wordt gesmolten. Alleen gebeurt de afkoeling op een minder gecontroleerde manier, waardoor de kristallen door elkaar liggen. Daardoor ligt het rendement van polykristallijn zonnepanelen lager en worden ze tegenwoordig steeds minder geplaatst. Door hun kortere productieproces zijn ze wel relatief goedkoop.

  4. Amorf of dunne film zonnepanelen

    Amorf zonnepanelen, ook wel dunne film zonnepanelen genoemd, presteren goed bij hoge temperaturen, hebben een lage kostprijs maar ook een lager rendement dan andere soorten zonnepanelen. Je hebt dus meer panelen nodig om je stroomverbruik te dekken. Dit type zonnepanelen is flexibel en kan daardoor ook geplaatst worden op gebogen oppervlakken.

Welke zonnepanelen kies je best? Een professionele installateur analyseert jouw woonsituatie en adviseert je de meest geschikte zonnepanelen. Ontvang advies op maat.

 

Kosten zonnepanelen

Voor een zonnepanelen installatie met een vermogen van 4.500 Wp (gelijkaardig aan 500 zonnepannen) betaal je gemiddeld € 5.000 à 6.000 (incl. btw en plaatsing). Deze installatie is voldoende om het verbruik van een gemiddeld gezin van 4 personen te dekken. Het is dus een stuk goedkoper dan zonnepannen. Dat komt omdat de zonnepanelen gewoon op de huidige dakpannen gemonteerd kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de dakbedekking voldoende draagkracht heeft en nog in goede staat is.

Hoeveel kosten dakpannen met zonnepanelen op maat van jouw situatie? Dat is afhankelijk van je verbruik, de oppervlakte en oriëntatie van het dak, … Je laat daarom best door een installateur berekenen welke installatie geschikt is voor jou en hoeveel het zal kosten. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen.

 

Voordelen & nadelen zonnepanelen

Wat zijn de voor- en nadelen van dakpannen met standaard zonnepanelen? Een overzicht:

  • Snel en makkelijk te plaatsen: zonnepanelen op dakpannen worden doorgaans in 1 dag geplaatst. De montage is bovendien redelijk eenvoudig. Er hoeft namelijk niks aangepast te worden aan je dakbedekking, de installateur plaatst de zonnepanelen er gewoon bovenop.
  • Goedkoper: dakpannen met standaard zonnepanelen zijn goedkoper dan zonnedakpannen. Ze hebben ook een hogere opbrengst, en dus ook een hoger rendement en kortere terugverdientijd.
  • Eenvoudig te vervangen: is er een zonnepaneel defect? Dan kan je die eenvoudig vervangen zonder dat je de rest van de installatie hoeft aan te passen.
  • Verandert het uitzicht van je dak: zonnepanelen zie je duidelijk liggen op je dak. Bij de huidige generatie zonnepanelen zijn echter veel uitvoeringen beschikbaar. Dat maakt het mogelijk om een design te kiezen dat past bij jouw dak. Heb je een donker dak? Kies dan bv. voor full black zonnepanelen, die zullen minder opvallen.

 

Zijn zonnepanelen interessant voor mij?

Dankzij de lage kostprijs en het hoge rendement zijn zonnepanelen op dakpannen een erg interessante keuze. Een ander voordeel van gewone PV-panelen is dat schade aan dakpannen makkelijk hersteld kan worden. Velen zien het uitzicht van de zonnepanelen daarentegen als het grote nadeel. Dit kan je dan weer oplossen door een uitvoering te kiezen die past bij jouw dak.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen, realisaties, adviezen, … vergelijken. Ontvang offertes van installateurs actief in jouw regio.

 

CONCLUSIE: dakpannen met inbouw of opbouw zonnepanelen?

Kies je nu best voor zonnepannen (in het dak) of zonnepanelen (op het dak)? Om hier een antwoord op te vinden is het belangrijk om verschillende factoren tegen elkaar af te wegen:

  1. Plaatsing (beste keuze = zonnepanelen)

    Zonnepanelen kunnen gewoon over de bestaande dakbedekking geplaatst worden. Om zonnepannen te kunnen plaatsen, moeten de oude dakpannen eerst verwijderd worden. Dat maakt de installatie een stuk complexer.

  2. Prijs (beste keuze = zonnepanelen)

    Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen zijn gemiddeld 2 tot 3 keer duurder dan traditionele zonnepanelen.

  3. Opbrengst (beste keuze = zonnepanelen)

    De opbrengst per vierkante meter van zonnepannen ligt 20% tot 60% lager dan die van gewone PV-panelen. Dat komt omdat zonnedakpannen veel kleiner zijn, de golving van de dakpan soms voor schaduw zorgt en er een gebrek is aan ventilatie onder de zonnepannen. Dat je met zonnepannen een groter deel van je dak met zonnecellen kan voorzien, compenseert wel maar kost natuurlijk veel geld.

  4. Terugverdientijd (beste keuze = zonnepanelen)

    De terugverdientijd van zonnepanelen in dakpannen bedraagt 15 à 20 jaar, in tegenstelling tot 7 à 10 jaar bij traditionele zonnepanelen.

  5. Uitzicht (beste keuze = zonnepanelen of zonnedakpannen)

    Dakpan zonnepanelen zijn meer geïntegreerd in het dak waardoor ze minder opvallen dan traditionele zonnepanelen. Je moet dan wel het volledige dakoppervlak voorzien van zonnepannen. Zo niet, dan zal je een duidelijk verschil merken tussen de gewone dakpannen en de zonnedakpannen.

    Gewone zonnepanelen zijn tegenwoordig beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Ook minder opvallende designs zijn dus mogelijk (bv. zwarte panelen met zwarte rand).

CONCLUSIE: dakpan zonnepanelen zijn vooral een esthetische keuze die slechts in een beperkt aantal gevallen (beschermde gevel, nieuwbouw, dakrenovatie) interessant is. In alle andere gevallen zijn zonnepanelen nog steeds het meest aangeraden: ze kosten minder, brengen meer op én hebben een kortere terugverdientijd.

Benieuwd naar een voorstel op maat van jouw noden en wensen? Vergelijk vrijblijvend offertes en prijzen via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor zonnepanelen of zonnepannen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • gespecialiseerde installateurs